Complexul arhitectural medieval constă dintro biserică și o centură de fortificații localizate în centrul satului pe un deal. Biserica este de tip hală și e situată în partea centrală a ansamblului.A fost construită între 1490 și 1520 în stil Gohic târziu, una dintre ultimele construcții de acest gen din Transilvania.

Construcție monumentală, având trei compartimente de înălțimi egale. Există trei intrări în biserică: la vest, nord și sud. Meșteșugari din Vienna și Nuremberg sunt părinții spirituali ai celor care au construit altarul bisericii între 1483 și 1513 , cel mai mare din țară, cu cele 28 de panouri vopsite. Amvonul, sculptat în piatră, în 1500, deși este opera meșterului Ulrich din Brasov, se aseamănă foarte mult cu cele din sudul Germaniei.

Ușa sacristiei este cunoscută și în afara țării, având un sistem foarte complicat cu 19 încuietori, făcută de un meșteșugar local în 1515, ușă care a iscat un interes mare secole mai târziu, primind premiul Expoziției Mondiale de la Paris din 1900. Este un model reprezentativ al artei săsești medievale , datorită încrustației deosebite și a sistemului original de închidere, sistem ce funcționează și astăzi. sistemul de fortificații este considerat cel mai puternic din Transilvania pentru o cetate țărănească. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane construite la diferite momente ale istoriei, cel mai vechi datând din secolul XIV. În partea de sus există un coridor de apărare, ceasul și clopotele. Turnul „mausoleului” este localizat în partea de nord-est și are un mausoleu unde sunt înmormântați, din 1913, diverși demnitari ai bisericii.