În momentul în care comunitatea din Kleinschenk de lângă râul Olt, a terminat de construit biserica în 1421, dată scrisă pe turnul din vest, aceasta nu era înconjurată de ziduri masivie. Acestea au apărut cu câteva decenii mai târziu. În momentul în care a fost ales locul pentru construirea clădirii, cu hramul Sfinților Apostoli, acesta nu a fost ales la întâmplare, ci a fost ales penru că era lângă un vechi fort Roman, unde fusese staționată cohorta II Flavia Bessorum. Zona avea prin urmare o serie de facilități și obiecte ce fuseseră folosite de vechea garnizoană, acestea fiind înglobate în pereți, dar nu și masca feminină ce a fost descoperită secole după aceea.
Biserica are un turn masiv cu clopot pe latura vestică. Nava rectangulară cu balcon în partea nordică are un tavan drept, însă în partea pentru cor acesta este boltit. Aici se găsește un altar pictat în 1868. La fel ca și la bisericile din Ighisul Nou, Cincu sau Apold se poate observa un tabernacol Gotic.
La jumătatea secolului al XV-lea a fost împrejmuită cu ziduri înalte o arie poligonală în jurul bisericii, în așa fel încât porțiunile din sudul și sud-vestul curții erau separate printr-un zid pentru a forma o altă curte. Intrarea în curtea principală era păzită de un turn și alte trei au fost construite pentru a întări sistemul defensiv.