Biserica evanghelică din Cincu a fost construită în secolul al treisprezecelea de către coloniști Germani, apoi a fost reconstruită în prima jumătate a secolului al XVI-lea în stil Gotic fiind refăcută apoi în secolul al XVII-lea. Spre desosebire de multe alte biserici, are un dublu hram, acela al fecioarei Maria și acela al Sf. Paul. Interiorul bisericii are o serie de elemente de arhitectură cu ajutorul cărora experții au datat condtruirea bisericii ca fiind făcută în anul 1265. Aceste elemente sunt des întâlnite la basilicile Romane din secolul al treisprezecelea.

Biserica fortificată a fost menționată pentru prima dată în 1474 într-un document cu privilegii oferite de către de Matei Corvin oamenilor ce apărau cetatea. Inițial biserica prezenta trei nave inegale ca și înălțime, acestea fiind modificate în decursul timpului, astfel încât astăzi toate au aceeași înălțime. Turnul clopotului este localizat în partea de vest a bisericii și a fost renovat după un incendiu, aceasta modificând și dimensiunile acestuia.

Fiind unul dintre cele mai valororase monumente de arhitectură medievală din Transilvania, biserica adăpostește o serie de colecții de valoare:
– o colecție de covoare Orientale din secolele XVII – XVIII;
– o colecție de embleme și relicve ale unor ghilde și asocații;
– altarul care prezintă pierderea credinței de către aposolul Thoma, altar cu o piatră ce conține cuvintele lui Isus către Thoma:
„Dominmeus et Deus meu Toma quia vidisti beati qui non viderunt et credierunt.”