Din punct de vedere geografic orașul se află la aceeași distanță față de București (324 km / 201 mi), Budapesta (351 km / 218 mi) și Belgrad (322 km / 200 mi). Localizat pe valea Someșului Mic, orașul este considerat ca fiind capitala neoficială a Transilvaniei. În 1790-1848 și 1861-1867, a fost capitala oficială a Marelui Principat al Transilvaniei.

Prima menționare a numelui său – ca un Târg Regal – a fost în anul 1213 sub numele latinesc de Castrum Clus. În pofida faptului că numele Clus ca un nume de regiune a fost menționat prima dată în documentul din 1173 Thomas comes Clusiensis, se crede că numele zonei provine din numele Roman castrum, care ar fi putut exista în această locație înainte de prima menționare în 1213, și nu invers.

Multe ghilde ale meșteșugarilor au fost înființate în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, și un statut de patricianism bazat pe comerț și meșteșuguri a generat o elită ce conducea orașul. În pofida privilegiilor oferite de Sigismund de Luxemburg în 1405, orașul a renunțat la jurisdicția voivozilor, vice-voivozilor și judecătorilor regali, și a obținut dreptul de a alege un juriu de 12 oameni în fiecare an. În 1488, regele Matei Corvinu (născut în Cluj în 1440) a ordonat ca centumviratul-consililul orășenesc, constând din o sută de membrii-să fie alcătuit jumătate din homines bone conditiones (oamenii bogați), meșteșugarii alcătuind cealaltă jumătate; împreună ei alegeau pe judecătorul șef și juriul.În 1541, Klausenburg a devenit parte a Princitului Independent al Transilvaniei după ce Turcii Otomani au ocupat partea centrală a Regatului Ungariei; a urmat o perioadă de prosperitate economică și culturală.

 

Centrul Istoric

Printre cele mai impozante clădiri istorice se numără:

Casa Matei Corvin – Casa în care s-a născut Matei Corvin (1443)- cel mai puternic rege al Ungariei (1458-1490) este un monument istoric construit în secolul al XV-lea. Interiorul păstrează o serie de elemente de arhitectură în stil Gotic târziu.

Biserica Reformată și Statuia „Sfântului Gheorghe” – a fost ridicată cu sprijinul lui Matei Corvin, la sfârșitul secolului al XV-lea și la începutul celui de-al XVI-lea, fiind catalogată ca făcând parte dintre cele mai masive construcții Gotice din Transilvania.

Biserica „Sfântul Mihai” și ansamblul statuar Matei Corvin – Monument Istoric datând din anii 1350-1487, este unul dintre cele mai impunătoare edificii Gotice din România. În fața sa, este plasat ansamblul statuar Matei Corvin.

Zidurile de Apărare și Turnul Croitorilor – diverse ziduri defensive datând din Evul Mediu și un turn defensiv de pe latura de Sud-Est a fortificațiilor extinse ale orașului.

Teatrul Național – teatrul a fost construit între 1904 și 1906 de către faimoșii arhitecți Austrieci Ferdinand Fellner și Hermann Helmer care au proiectat mai multe teatre și castele din Europa.