În timpul secolului al XII-lea, pe perioada domniei lui Geza II, au fost aduși coloniști din Flandra (hospites flandrenses), care vorbeau o limbă ușor diferită de cea a sașilor, dar erau de origine Germană. Ei s-au așezat pe locația satului Homorod de astăzi, locul fiind numit atunci Petersdorf, după Sfântul Ptre, care era patronul bisericii.

La sfârșitul secolului al XIII-lea, rezidenții au început construirea unei biserici în stil romanic, diferită ca aspect de bisericile săsești clasice. Camera corului este pătrată, boltite pe ogive boltite, o absida semicirculara, un turn de clopotniță cu galeria la Vest. În momentul în care s-au construit zidurile fortificate ce o împrejmuiesc, s-a fortificat și biserica însăși,corul și absida fiind înglobate într-un turn puternic.

Puternica fortificație șărănească, construită în jurul bisericii Evanghelico-Luterane nu a fost cucerită niciodată. Fortificația este dreptunghiulară și a fost construită în secolul al cincisprezecelea. Ea are turnuri la colțuri, și între turnuri, peretii au avut două drumuri suprapuse de patrulare, care se sprijineau pe console de lemn. În partea de Vest există un mic turn ce păzește intrarea.