Cavalerii Teutoni au construit fortăreața Tartlau în 1212-1213 ca parte a colonizării regiunii Burzenland de către ei. Orașul Prejmer situat în imediata apropiere a cetății a început să se dezvolte din 1225, și a fost cea mai estică așezare a sașilor Transilvăneni.

Prejmer a fost invadat în mod repetat în evul Mediu de diferite grupării sau popoare migratoare precum, Mongolii, Tătarii, Ungurii, Turcii Ottomani, Cozacii, și Moldovenii. Totuși, castelul a fost capturat o singură dată, de către Gabriel Bathory în 1611.

Prejmer este cunoscut pentru biserica sa fortificată, una dintre cele mai bine păstrate de felul ei dintre cele din europa de Est. Între 1962-1970, guvernul României a restaurat cu grijă cetatea, aducând-o la forma actuală; lucrările de restaurare au fost conduse de arhitectul Mariana Angelescu și inginerul Alexandru Dobriceanu. Biserica este modelată după cea din Ierusalim, având însă și elemente ale unor biserici construite în stil Gotic Târziu pe Valea Rinului. În secolul al XV-lea, biserica era înconjurată de un zid cu înălțimea de 12 metrii, formându-se un patrulater cu colțurile rotunjite. Zidul era întărit de alte patru turnuri, dintre care două au dispărut în negura vremurilor.