În secolul al XII-lea meșteșugari și comercianți nemți, cunoscuți ca sași Transilvăneni au fost invitați în Transilvania de către regele Ungariei pentru a se stabili și a apăra frontierele de est. Cronicarul Krauss prezintă o așezare săsească în anul 1191 în locul Sighișoarei de astăzi.
În 1337 Sighișoara devine centru regal, fiindu-i acordat statut urban în 1367 sub numele de Civitas de Segusvar. Orașul a jucat un rol important din punct de vedere strategic și comercial la marginea Europei Centrale timp de mai multe secole. Sighișoara a devenit unul dintre cele mai importante orașe ale Transilvaniei, cu artizani din întregul Sfânt Imperiu Roman vizitându-i ținuturile. Artizanii și meșteșugarii Germani conduceau economia orașului, construind totodată și fortificațiile ce protejau orașul.
Se estimează că în timpul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea în Sighișoara existau cel puțin 15 ghilde și 20 de asociații ale manufacturierilor. Sculptorul în stil baroc Elias Nicolai a trăit în acest oraș. Prințul Valah Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș), care a trăit în exil în acest oraș, a bătut monede în oraș (acesta fiind de obicei un monopol al regilor Ungariei) și a scris un prim document în care era menționat numele orașului în limba Română, Sighișoara. Pentru prima dată numele în limba Română este atestat în 1435.
Centrul vechi al Sighișoarei a păstrat într-un mod exemplar aspectul
unui mic oraș medieval fortificat, fiind listat pe lista UNESCO a
monumentelor de valoare mondială. În fiecare an, are loc un Festival
Medieval în orașul vechi, pe parcursul lunii Iulie.
Atracții Turistice Sighișoara
Sighisoara este o destinație turistică populară la noi în țară, datorită orașului său medieval foarte bine păstrat. Emblema orașului poate fi considerată Turnul cu Ceas, un turn cu înălțimea de 64m construit inițial în secolul al XIII-lea cu Turn al Porții. Turnul Porții a fost numit Turnul cu Ceas după 1604, când a fost instalat un ceas cu un mecanism de lemn. În 1648 fierarii din Sighișoara au refăcut mecanismul folosind componente de metal și îmbunătățindu-l acesat având de atunci și un minutar.
Alte atracții mai sunt:
– Citadela Sighișoarei – vechea parte săsească a orașului datând din secolul al XII-lea, este centrului istoric al orașului. Încă locuită, citatdela este monument al patrimoniului mondial UNESCO.
– Muzeul Armelor – situat lângă casa Vlad Țepeș. Un muzeu mic, dar cu multe arme medievale (săbii, arcuri, etc.).
– Scările Acoperite – o veche scară de piatră cu un acoperiș de lemn. Aceasta duce la biserica din Deal și la cimitir.
– Biserica din Deal – are multe fresce și o criptă. A fost construită în locul unui fort Roman. Este localizată pe o margine a unui deal, lângă unul dintre cimitirele Luterane din oraș, cimitir German.
– Biserica Catolică – a fost construită în 1894 în locul Turnului Lăcătușilor și al unei Mănăstiri Franciscane ce a fost demolată pentru a se putea realiza noua construcție.
– Turnul Cositorarilor – un turn solid cu un aspect neobișnuit, combinând un nivel pentagonal peste o platformă rectangulară , deasupra căreia există fortificațiile formând un nivel octogonal.