Castelul de la Slimnic se presupune că a fost construit în secolul al XIII-lea. În secolele XIV-XV a suferit anumite modificări și în secolul al XVIII-lea a fost reconstruit. Pereții săi au o înălțime de până la 12 metri, și o grosime de circa 3 metri. Turnul datează din secolul al XIV-lea.

In centrul cetății se afla o fântână cu o adâncime de 70 metrii, acesata fiind colmatată în ziua de astăzi. În 1658 castelul a salvat întreaga populație a Slimnicului de turci.

După aceasta, populația din Slimnic a început renovarea cetății de apărare. Din biserica distrusă, clopotul cel mare a fost dus în turnul castelului astfel încât cei ce stăteau de gardă acolo să-i poată averitza pe ceilalți de apropierea dușmanilor. În 1705 castelul a fost ocupat de curuți, și după doi ani,când aceștia au plecat, au distrus turnurile și au ars acoperișul. După câțiva ani oamenii au început să repare castelul, dar marea molimă din 1719 a oprit reparațiile. Castelul cel mare din interior, care a rămas mulți ani fără acoperiș s-a prăbușit în interior.